Kinagryta

Väljer jag att kalla den här maträtten som vi älskar här hemma.

3-4 port (beror på hur mycket man äter här hemma äter vi ganska mycket och får en varsin ordentlig portion och en matlåda över.
300-400 g grytbitar(fläsk) jag brukar ta skinkstek eller bog och dela själv för grytbitarna är alltid för stora ändå.
1 paprika (vi kör grön men fint ha olika sorter)
1 purjolök
2 morötter
Rapsolja eller flytande margaring steka i.
Ris (vi gör till 2 personer 2 dl ris och 4 dl vatten om vi är riktigt hungriga annars räcker 1 1/2 dl ris och 3 dl vatten.

Marinad:
1 1/2 msk soja
1 1/2 dl kycklinbuljong( vi värmer 1 1/2 dl vatten och lägger i en hel tärning kycklingbuljong)
1 vitlöksklyfta (vi brukar ta två)
2 krm svartpeppar
1/2 dl citronjuice

Blanda samman all marinad och skär köttet i så stora bitar du vill ha och blanda samman med marinaden.
Vi brukar låta de stå kallt i några timmar men har man ont om tid så kan man låta det stå medan man gör resten.
Skölj,kärna ur och strimla paprikan/paprikorna, hacka purjolöken skala och hacka morötterna i ganska småbitar.

Börja koka ris. Häll av marinaden från köttet och spara den.
Stek morötter och köttet tills köttet är genom stekt.
Lägg i paprikan och stek lite till när riset börjar bli klart släng i purjolöken med köttet och grönsakerna och stek någon minut. Till sist häll i marinaden och låt det koka upp och sedan är det klart att servera!

/Helena

Sallad med bacon

Denna rätt passar sig inte för storkok (salad ser tråkigt ut om det varit nedfryst). Men det kan vara väldigt gott.

Ingredienser:
ca 5dl Pasta (jag brukar köra snabbmakaroner men ser nog lyxigare ut med någon annan sort)
Sallad
Advokado (Brukar ha en halv gurka istället dels för advokadon ofta är dålig och dels för att den mörknar och ser mindre fräsh ut dagen efter)
Tomat (3st)
Fetaost (ett litet paket)
Lök (en)
Bacon (ett paket)

Koka makaroner, hacka alla grönsaker och fetaosten. Skär baconet i mindre bitar och stek så det blir knaprigt eller på gränsen till att bli det.
Kyl makaronerna innan dom blandas in i salladen häll bort fettet från baconet. blanda i baconet addera peppar och kanske lite salt. brukar skvätta på endel olja också för jag tror att det hjälper  salladen att se bättre ut dagen efter.

Så vart det klart, försök att inte förätadig.


RSS 2.0