Risotto

Det är en favorit här hemma hos oss. Receptet är från min sambos mamma från början men vi har väl gjort våran egen version av det hela. Mest är det sambon som gör det här hemma :)

Receptet

Robins underbara risotto väljer jag att kalla den.

4 dl jasmisris (okokt) Vi brukar köra dubbelt vatten och lite salt.
2 burkar championer 155g eller 1 stor burk 400g.
1 grön paprika
En bit kassler, svårt säga hur mycket men ja 200-300 g kanske. Ta lite som du känner för.
1 ärtburk

Börja med koka riset som vanligt, hacka upp paprika och kassler  och stek det tillsammans med championerna ca 5-10 min, tills det börjar se klart ut. Koka upp ärtorna i en kastrull och sen häll av vattnet.
Sen blandar du samman alltihop i en stor kastrull sen klart att äta.

Jag brukar gilla ha majs i, Robin avskyr majs i så brukar ta det på sidan sen.
En annan variation är att curry på risotton, inte min favorit men sambons (Robins alltså)

Hoppas ni gillar det :)

/Helena

Lapskojs

Det va va dagens lunch bestod utav. Ser kanske inte så lyxigt ut på tallriken men suveränt gott speciellt med lite salladsblad till.
Brukar ha för vana om jag se reakött typ kotletter eller kanske till och med en hel skinka att köpa och stycka och göra lappskojs av det. det funkar med vilker kött som hälst tycker jag (till och med kassler).
 
1 port:
125g kött
5g matfett
30g lök
65g potatispulver
3dl vatten
1g salt
0,1g peppar

putsa köttet skär i tärningar 1x1x1cm koka i lättsaltat varren 45min. fräs hackade löken blanda ihop med mosade potatisen krydda.

Brukar överkoka vanlig potatis för att göra mos på och sedan om det behövs dryga ut med potatispulver för att få bra konsistens. Snåla inte med fettet. Det viktigaste är kryddningen jag brukar köra kurry kayenpeppar vitlök och paprika samt lite böjongtärningar (brukag göra ca4-13port när jag lagar beroende på hur mycket kött jag har och sedan anpassa resten av ingrediencerna lite som det kommer sig).
Detta är en av rätterna jag fått mest beröm för hur fantastiskt gott det är när dom väl smakat.

Dagens lunch

Bakgundshistoria:
Som vanligt på söndagar gör jag ett storkok av något slag för att frysa in och använda som lunchlåda kommande veckor. Denna veckan vart det Räkpaj mycket tack vare att jag råkade ha 1.5kg räkor i frysen kvar efter ett annat storkok.

Får kompletera med recept senare men kan ju alltid ge lite tipps..

Jag gjorde receptet x3 (skulle nog funka brättre med x4) för tänkte att det kunde bli en plåt av det då..
Hadde vanligt vitt mjöl i men har en känsla av att man kan ha i vad som hälst i den om man vill. Använde handen för att fixa till smeten i en bunke. Sedan la jag två bakplåtspapper i plåten (djup) och började sprida ut degen (Vem orkar diska en nersmörad påt med fastbränd smet?). Hadde dock ingen liten kavel så att fixa till degen ok tog lite tid.
In i ugnen. Blandade ihop rästen i en bunke och hadde sedan i räkerna och rörde om så gott det gick. Blev rejältt klumpigt så slevade upp det på plåten och försökte jämna till med sleven och sedan swich in i ugnen igen.
Efter ett tag vart det klart och domdär räkklumparna såg man inte symten av. dela upp den i nio bitar efter ett tag (Va väldigt vattnit till att börja med men blev ganska snart bra konsistens).

Smakade inte alls så som jag trott. men ändå rätt gott skulle likna det med smaken av tomasopizza (vesuio med räker) dtv. inte så mycket räker utan mer ost och tomat med kryddor.

Såg fint ut på tallriken och alltid trevligt att kuna säga att det är räkpaj när någon frågar :)
Men söker du efter en kullinarisk upplevelse bör du nog göra något annat. Det är gott men inte sjukt gott.
Ha sallad till annar blir det tråkigt.


En matblogg!

Det kom sig så att jag och Anders som ska driva den här bloggen tillsammans. Har bakat tillsammans och brukar dela middagstips och vad man kan laga för storkok och billig mat, då vi båda var fattiga studenter.

Så idag föreslog jag för Anders att vi  borde skaffa en matblogg tillsammans, och så blev det. Nu har vi startat en
matblogg. Kommer givetvis innehålla bakning med som är min stora passion.

Hoppas ni kommer trivas här!
/ Helena

Välkommen till min nya blogg!


RSS 2.0